Minnesota vakantie

intro - dag 1 - dag 2 - dag 3 - dag 4 - dag 5 - dag 6 - dag 7 - dag 8 - dag 9 - dag 10 - dag 11 - dag 12 - dag 13 - dag 14 - slot

→ Je bent nu in dag 5: donderdag, 2012-07-19

We worden wakker terwijl de zon ons licht komt geven. We willen weer water filteren, maar helaas doet het waterfilter het niet meer. We halen het filter uit elkaar, proberen van alles, maar er lijkt niets kapot te zijn. Toch krijgen we het filter niet meer aan de praat, het ding pompt (filtert) geen water meer. Met nog een halve liter per persoon van de vorige dag, hopen we het vol te houden in de brandende zon.

We varen nog een mooi stukje, en ergens middenin hebben we een mooi pauzemoment waar we kunnen uitstappen, lunchen en zwemmen. Omdat het hier zo verlaten is lopen we geen gevaar preutse Amerikanen of hun wetgeving te verstoren. We laten ons op een rots in de zon weer opdrogen.

's Middags moeten we helaas de Boundary Waters weer verlaten, maar we genieten nog een tijdje van de stilte, het zwarte water en de mooie natuur.

Bij het terugbrengen van de kano's vragen we meteen om advies voor het waterfilter. Het blijkt dat er in de wateren van de Boundary Waters o.a. veel tannine zit -- wat het water daar de diepzwarte kleur geeft -- wat een dun, onzichtbaar laagje vormt op het waterfilter. Met een klein stukje ruwe schuurspons kan dat voorzichtig weggeschuurd worden. En ja, het werkt weer! Omdat de waterfilters, evenals de brandertjes, hier veel goedkoper zijn dan in Nederland, kopen we er hier nog eentje, zodat we altijd een reserve hebben en we er allebei zelf eentje hebben. Het is fijn als je spullen kunt kopen zonder grote bedragen af te moeten staan aan de belasting.

Dat geldt in nog grotere mate voor het autorijden. Nederland is het duurste land ter wereld om auto te rijden met een totale belasting van zowat 70% op brandstof. In de VS is de brandstof meer dan de helft goedkoper. De individuele vrijheid om naar werk, vrienden, familie e.d. te gaan is daardoor ook groter.

's Avonds rijden we verder naar het noorden over de North Shore Drive en overnachten we op een camping.

Vorige Volgende