Op de motor naar Denemarken

dag 1 - dag 2 - dag 3 - dag 4 - dag 5 - dag 6 - dag 7 - dag 8 - dag 9 - dag 10 - dag 11 - dag 12

→ Je bent nu in dag 5: woensdag, 2009-08-19

Nu we Kopenhagen gezien hadden, vonden we dat we wel genoeg in Sjælland (Zeeland) geweest waren en dus zijn we meteen de volgende ochtend vertrokken richting het eiland Funen. Funen is het wat kleinere eiland tussen Jutland en Sjælland in, en volgens verhalen van anderen zou het een prachtig eiland moeten zijn. De verbinding tussen Funen en Sjælland was vroeger een boot, maar tegenwoordig ligt er een gigantisch lange (13 km) en hoge brug tussen, met halverwege een heel mooi vuurtorentje. Op de brug hebben we genoten van het uitzicht, bovendien durfden we niet zo hard te rijden vanwege de harde wind. Aan het einde van de brug zijn we gestopt en daar heeft Evert een duik in de zee genomen en Mireille is lekker gaan zonnen op de rotsen. We hadden immers alle tijd!

Eenmaal op Funen aangekomen, kozen we voor de enige camping in het binnenland (voor zover wij wisten lagen álle andere campings aan de kust), namelijk in Ringe. Op een rustig tempo hebben we genoten van de omgeving, want inderdaad, Funen is echt een mooi eiland. Het is een beetje heuvelachtig, heel agrarisch, met af en toe een klein dorpje. Ook Ringe was heel klein en lieflijk en de camping was snel gevonden.

Nadat we onze tent opgezet hadden, was het nog vroeg in de middag en we besloten naar Odense te gaan, de hoofdstad van Funen. Daar heeft namelijk de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen gewoond en rond zijn woonhuis is nu een museum gebouwd. Het museum was erg leuk, en er was een grote bibliotheek met zijn werken in alle uitvoeringen en alle talen. Ons voornemen is nu om wat meer van zijn sprookjes te lezen, omdat er slechts vage belletjes gingen rinkelen. De twee straten rondom zijn geboortehuis waren trouwens nog in oude stijl gelaten, dit in tegenstelling tot de rest van het Odense van tegenwoordig: echt een vieze drukke stinkstad.

Andersen huis Andersen plakkaat

In het huis van H.C. Andersen waren ook veel tekeningen te vinden van Vilhelm Pedersen. Dat was een goede vriend van de sprookjesschrijver en hij werd met zijn tekeningen die bij de sprookjes hoorden beroemd. Dit zijn twee voorbeelden van zijn tekeningen:

Pedersen 1 Pedersen 2

Terug op de camping had Mireille een geweldige avondmaaltijd bedacht, met van die combinaties die je thuis nooit durft uit te proberen. Maar, het was lekker! Wat heel aangenaam was, was dat de er op de camping bij het toiletgebouwtje banken buiten stonden met lampen erboven. Bovendien stond het geheel achter een muurtje, waardoor we heerlijk ’s avonds nog uit de wind een boek hebben zitten lezen.

Vorige Volgende